CĂLĂTORII VIRTUALE – astăzi Ungaria

 

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea al Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanul” vă propune o călătorie imaginară prin țările membre ale Uniunii Europene. De ce propunerea noastră este Ungaria? Pentru că astăzi este ziua națională a acestei țări. Ungaria este una dintre cele 10 țări care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, ca parte a celui mai mare proces de extindere a UE.

Este renumită pentru capitala Budapesta. Se spune că este ”Mireasa Dunării”. Orașul, de o impresionantă frumusețe arhitecturală, este situat pe ambele maluri ale Dunării. Pe partea estică a fluviului se află Pesta, iar pe partea vestică – Buda. Lacul Balaton este cel mai mare lac din Europa centrală, cu o suprafață de 592 km pătrați și o lungime de 77 km. Pentru că seamănă cu o mare, atrage în fiecare an foarte mulți turiști. Mâncarea tradițională: gulașul, papricașul, găluștele cu prune și papanașii. Cerdașul este un dans folcloric, care se dansează în pereche, culoarea hainelor dansatorilor fiind, de obicei, roșul, simbol al vitalității.

Personalități din această țară: Petofi Sandor (1823-1849), poet național de factură romantică, Joseph Pulitzer (1847-1911), publicist american de origine ungară, cunoscut pentru instituirea Premiilor Pulitzer.

Proverb: ”Dacă ai suit munca în pat, doarme și câștigul”.

Sursa: broșura ”Uniunea Europeană – locuri și oameni”.

Dacă doriți să știți mai multe lucruri despre această țară membră UE puteți citi informații și pe site-ul:

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/hungary_ro