Centrele de Informare Europe Direct (EDIC) oglindesc legătura pe care Comisia Europeană o are la nivel local cu cetăţenii. Europe Direct este o reţea la îndemâna publicului larg, o reţea a cărei menire este să comunice cu aceştia despre drepturile şi obligaţiile pe care le au în calitatea lor de cetăţeni europeni. La nivelul UE funcţionează 435 de Centre de Informare Europe Direct.
În România, reţeaua EDIC are 25 de centre răspândite geografic în toate zonele ţării. Centrele dezvoltă anual programe de comunicare dedicate copiilor, tinerilor, precum şi celor interesaţi de politicile europene, asigurând astfel pentru publicul local un prim contact cu informaţia europeană. De asemenea, centrele oferă feedback instituţiilor Uniunii, comunicând la nivel central care sunt cele mai frecvente solicitări ale cetăţenilor.
Reţeaua este coordonată de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar structurile-gazdă ale centrelor sunt selectate periodic în urma unei cereri de propuneri. Ultimul apel s-a desfăşurat în 2017, noile centre fiind selectate pentru o perioadă de trei ani, 2018-2020.
La nivel european, Reţeaua Europe Direct este alcătuită din: Centrul de Contact Europe Direct, Centrele de Informare Europe Direct, Centrele de Documentare Europeană şi membrii Team Europe.
În România, cele 25 de Centre de Informare Europe Direct, 20 Centre de Documentare Europeană şi cei 25 de experţi în politici europene Team Europe reprezintă interfaţa Comisiei cu cetăţenii la nivel local şi au misiunea de a promova o cetăţenie europeană informată şi activă. Aceste reţele oferă informaţii generale şi specializate privind UE şi fac trimitere la surse de informare specializate, conştientizează publicul şi promovează dezbaterea pe teme europene.