CĂLĂTORII VIRTUALE – Italia

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea al Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanul” vă propune o călătorie imaginară prin țările membre ale Uniunii Europene. De ce propunerea noastră este Italia? Pentru că astăzi, 2 iunie, este ziua națională a Italiei, stat membru fondator al UE, cu capitala la Roma.
Este o țară renumită pentru forma sa geografică, asemănătoare unei cizme de damă. Fontana di Trevi din Roma, o fântână arteziană de o frumusețe uimitoare, cu statui de o excepțională măiestrie artistică, reprezintă unul dintre locurile de atracție turistică renumite ale capitalei italiene. Se spune că persoana care aruncă un bănuț în fântână se va întoarce la Roma. Colosseum-ul este una dintre cele mai impresionante creații ale civilizației romane. Veneția este faimoasă pentru canalele traversate de romanticele gondole și de vaporetto, pentru frumusețea Palatului Ducal și a Pieței San Marco, unde există o mulțime de porumbei. Veneția și laguna sa fac parte din patrimoniul UNESCO încă din anul 1987. Italia mai este renumită și pentru Vatican, stat independent, situat în Roma, reședință a papilor începând din anul 1377. De o frumusețe arhitecturală impunătoare sunt Biserica Sf. Petru și piața cu același nume.
Dintre personalități putem enumera pe Dante Alighieri (1265-1302), cel mai mare poet al Italiei, autorul celebrei ”Divina Comedia”, Francesco Petrarca (1304-1374), poet, Giovanni Boccaccio (1313-1375), cel mai de seamă prozator al Renașterii italiene, autorul capodoperei ”Decameronul”, Michelangelo (1475-1564), artist, sculptor și poet renascentist, autorul binecunoscutei sculpturi a lui David, Giuseppe Verdi (1813-1901), compozitor, autor al lucrărilor ”Aida”, ”Traviata”, ”Nabucco”, renumitul navigator Cristofor Columb, considerat descoperitorul ”Amercii”.
Proverb: ”Bunătatea, dreptatea, iertarea și binefacerea sunt datorii pentru toți”.
Sursa: broșura ”Uniunea Europeană – locuri și oameni”.
Dacă doriți să știți mai multe lucruri despre această țară membră UE puteți citi informații și pe site-ul:
https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/italy_ro