”Ne întâlnim, întrebăm, discutăm”

 

– Informare versus dezinformare – Mind Over Media în UE –

 

 

În planul său de comunicare privind alegerile europarlamentare, Centrul Europe Direct Vâlcea a pregătit pentru un alt grup-țintă – organizațiile neguvernamentale – un atelier – discuție despre dezinformare,  un fenoment des întâlnit și în continuă evoluție, cu un potențial ridicat de a influența în mod negativ procesele democratice și dezbaterile societale la nivelul întregii Uniuni Europene.

În octombrie 2018, Comisia Europeană a agreat, alături de societățile și asociațiile profesionale, Codul de bune practici împotriva dezinformării în perioada premergătoare alegerilor europene din 2019. Planul de acțiune cuprinde un set de acțiuni menite să creeze capacitățile necesare și să consolideze cooperarea dintre statele membre pentru abordarea proactivă adezinformării.

Dar ce pot face, oare, oamenii simpli? Ce repere au la îndemână pentru a nu fi ei înșiși pradă unor continuturi media false? La aceste întrebări vom încerca să răspundem împreună cu invitata Centrului ED Vâlcea, drd Adriana Mihai, trainer și coordonator resurse educaționale, Asociația Mediawise Society, București.

Participanții vor fi familiarizați cu instrumente și tehnici de comunicare prin care să recunoască propaganda vizuală contemporană distribuită online, dezvoltând un simț al responsabilității sociale. Exercițiul propus cultivă gândirea critică, exprimarea opiniilor despre subiecte contemporane și participarea la dialog.

Evenimentul va avea loc joi 14 februarie 2019, de la ora 16.00, la Sala de Conferinte a Bibliotecii.