”Europa cetățenilor ei: drepturi, libertăți și provocări”

 

Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este și cetățean al Uniunii. Cetățenia UE nu înlocuiește cetățenia națională, ci se adaugă acesteia. Este un statut valoros care le oferă cetățenilor numeroase libertăți, cum ar fi libera circulație, protecția consulară, precum și dreptul de a vota și de a candida la alegerile municipale și la alegerile pentru Parlamentul European, oriunde ar locui în Uniunea Europeană.
Mijloacele prin care CE depune eforturi pentru a informa cetățenii despre drepturile care decurg din cetățenia europeană sunt dintre cele mai diverse:
– Programul Erasmus+;
– Portalul Europa ta;
– Rețeaua SOLVIT;
– Programul ”Europa pentru cetățeni”;
– Programul ”Drepturi, egalitate și cetățenie”
– Rețeaua de Centre de Informare EUROPE DIRECT.
Despre toate acestea, dar mai ales despre dreptul de vot ca drept fundamental al cetățenilor europeni, într-un nou eveniment al Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea, miercuri, 21 noiembrie, de la ora 16,00, la Al treilea Spațiu din Biblioteca Județeană Vâlcea. Invitați: doamna dr. Mihaela Stănciulescu, expert coordonator, Biroul teritorial Pitești, Instituția Avocatul Poporului și Lucian Mîrzoiu, Fundația Comunitară Vâlcea.