Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită la un nou film documentar KineDok powered by One World Romania

Miercuri, 30 august 2017 va continua proiectia de filme documentare KineDok powered by One World Romania, ediția a treia, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, cu sprijinul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea va fi proiectat documentarul „Sfârșitul Lumii!”, regizor Monika Pawluczuk. Filmul dureaza 40 de minute si este o productie poloneza a anului 2015.
„Sfârșitul lumii” este un documentar intim, creativ și extrem de vizual în care două povești se întrepătrund într-una singură, în timpul unei nopți. Într-un oraș mare, mulți oameni, tulburați de singurătate, sunt legați de o singură nevoie, aceea de a vorbi cu cineva. Unii sună la 112, chiar dacă nu este neapărat necesar, alții sună la radio. De data aceasta subiectul transmisiei radio este sfârșitul lumii prezis de calendarul mayaș. Prezentatorul îi întreabă pe ascultători ce înseamnă acest lucru pentru fiecare dintre ei. Vorbesc despre lucruri tragice și dureroase, și uneori despre lucruri mărunte și amuzante. Dorința lor de a fi auziți, de a comunica, de a-și împărtăși experiențele cu altcineva este evidentă și emoționantă. Radio-ul este un laitmotiv care leagă evenimentele acestei nopți – îl auzim în ambulanță sau într-un centru de supraveghere a orașului, unde putem vedea viața de noapte prezentată pe zeci de ecrane. Radio-ul leagă elementele filmului în materie de structură și semnificație: este sursa celor mai importante întrebări.”
Premii și festivaluri:
2015 – 10th ZUBROFFKA Short Film Festival – GRAND PRIX
2015 – DOC NYC – Official Selection
2015 – 24th Hot Springs Documentary Film Festival – Best Documentary Short Award.
2015 – 22th Canadian International Documentary Festival HotDocs, Toronto, Canada – Official Selection
2015 – 34th “Young&Film” Festival of Film Debuts, Legal Culture Award, Koszalin, Poland.
2015 – 15th International Film Festival T-Mobile New Horizons, Wrocław, Poland.
2015 – 55th Krakow Film Festival, Kraków, Poland – Polish Competition
Biografie regizor:
Monika Pawluczuk este un regizor de film documentar, cel mai cunoscută pentru „When I Am A Bird” (2013), „Models” și „It’s You Who Should Change” (2007). Înainte de a-și începe cariera cinematografică a lucrat ca jurnalist de film și televiziune, crainic, regizor și producător. Împreună cu Katarzyna Miller a scris cartea „How to Be a Woman and Not Go Crazy”, tradusă în mai multe limbi. A absolvit American Studies Center și Journalism Center la Universitatea din Varșovia, dar și DOK PRO Documentary Programme la Wajda School.
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 țări, Kinedok s-a extins pe parcursul a celor două ediții. In 2017 programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România programul este implementat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare, produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din România.
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse, iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, cafeneaua, biblioteca sau muzeul de lângă tine.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită să vizionați, în fiecare lună, câte un film documentar după următorul program:
Sfârșitul Lumii ora 17:00 data 30.08.2017
Cambridge ora 17:00 data 27.09.2017
Unchiul Tony, Trei Proști ora 17:00 data 25.10.2017
și Serviciul Secret _____________________________________________________________________
ORGANIZATOR LOCAL: Centrul Europe Direct Vâlcea
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programului Europa Creativă al Uniunii Europene