20 de persoane au vizionat filmul „Ceata peste rau”

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public.
Aseara, a continuat proiectia de filme documentare KineDok powered by One World Romania, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, cu sprijinul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea a fost proiectat documentarul „Ceata peste rau”, regizori Robert Kirchoff si Filip Remunda.
Filmul a durat 83 de minute si a fost o co-productie Slovacia si Republica Ceha a anului 2015.
„Asemeni cetii ce apare si dispare, la fel de silentios deasupra unui râu, viata fiecărui om este la fel de trecătoare, iar această particularitate se aplică cu atât mai mult în cazul artistilor. Efemeritatea faimei lor a fost principalul subiect al acestui documentar ce a oferit o incursiune în viata a trei cântăreti de jazz ce înaintează în vârstă: trompetistul Laco Deczi, saxofonistul Ľubomír Tamaškovič si contrabasistul Ján Jankeje, toti trei fugind în Vest din Cehoslovacia ocupată de sovietici, unde au strălucit alături de cei mai ilustri muzicieni ai lumii. Starea de spirit melancolică a filmului, care captează ultimile rămăsite ale faimei înainte de a se rispi, s-a reflectat în ritmul relaxat si introspectiv al naratiunii”.
La vizionare au participat 20 de persoane. Iata ce ne-a declarat Alexandra Stan, o tanara prezenta in sala: „A fost un film interesant despre viata si pasiunea unor cantareti de jazz. Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost ca pasiunea lor a continuat pana la sfarsitul vietii”.
În România, programul este implementat de Asociația One World Romania. Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 8 (Bulgaria). Cu sprijinul: Programului Europa Creativă al Uniunii Europene.