Romania va trebui sa isi adapteze legislatia la normele UE privind practicarea pescuitului cu setci in deriva

România este unul dintre statele membre UE care practică activ pescuitul cu setci în derivă. În acest context, ea va trebui să își adapteze legislația la noile norme în domeniu pe care Comisia Europeană intenționează să le introducă începând din ianuarie 2015.
Setcile în derivă sunt plase de pescuit care pot pluti în derivă și pot fi utilizate la suprafața mării sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pești care înoată în partea superioară a coloanei de apă. Începând cu anul 2002, toate setcile în derivă, indiferent de mărimea lor, au fost interzise în apele UE în cazul în care erau destinate capturării speciilor mari migratoare, precum tonul și peștele-spadă.
Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeană dorește să interzică utilizarea oricărui tip de setci în derivă pentru activitățile de pescuit desfășurate în apele UE. Propunerea Comisiei include atât interdicția totală a pescuitului cu setci în derivă în UE, cât și interdicția de a le păstra bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliază și actuala definiție a setcilor în derivă.
Mai multe detalii pe această temă sunt disponibile în comunicatul de presă din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/14052014_interzicere_pescuit_cu_setci_in_deriva_ro.htm