Sistemul de alerte RAPEX implineste 10 ani

De 10 ani, Sistemul de Informare Rapidă (RAPEX) al UE protejează consumatorii europeni împotriva produselor nealimentare nesigure. În 2013, statele membre UE au luat, în total, 2.364 de măsuri în acest sens, ceea ce reprezintă o creștere a numărului de alerte cu 3,8% față de 2012, precum și o continuare a tendinței de creștere constatată de la crearea sistemului RAPEX în 2003.
În 2013, cele două categorii principale de produse pentru care a fost nevoie să se ia măsuri corective au fost, pe de o parte, articolele de îmbrăcăminte, produsele textile și articolele de modă, iar pe de altă parte, jucăriile (ambele categorii reprezentând 25% din total). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără cele legate de substanțe chimice, precum și riscul de strangulare, rănire și cel de asfixiere.
Numărul total al alertelor lansate de România a fost 29, iar una dintre aceste notificări a dus la luarea de măsuri în alte state membre UE sau SEE (Spațiul Economic European). Fișele pentru fiecare dintre aceste țări sunt disponibile în pagina:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/docs/national_factsheets_all_languages.pdf
Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/25032014_10_ani_sistem_european_de_alerta_rapida_ro.htm