Recomandari in ceea ce priveste normele din unele state membre ce duc la pierderea dreptului de vot in alegerile nationale

Comisia Europeană a emis recomandări pentru statele membre UE în care există norme care duc la pierderea dreptului de vot în cadrul alegerilor naționale îm cazul cetățenilor care și-au exercitat dreptul la libera circulație în UE. Cinci state membre (Danemarca, Irlanda, Cipru, Malta și Marea Britanie) aplică în prezent regimuri care au acest efect.
Deși în temeiul tratatelor UE existente, statele membre au competența de a stabili categoriile de persoane care beneficiază de dreptul de vot în cadrul alegerilor naționale, astfel de practici de privare a dreptului de vot le pot afecta pe cele privind libera circulație în UE. De asemenea, aceste practici de privare de drept de vot contravin unuia dintre principiile fondatoare ale cetățeniei Uniunii, care vizează conferirea de drepturi suplimentare cetățenilor, și nu privarea acestora de drepturi.
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/29012014_privarea_de_dreptul_de_vot_ro.htm
Înregistrarea declarației de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, Viviane REDING, poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I085809