28 ianuarie este Ziua europeana dedicata protectiei datelor

La doi ani după ce Comisia Europeană a propus o reformă majoră a normelor UE de protecție a datelor, pentru a le adapta la cerințele secolului XXI (vezi IP/12/46), au fost înregistrate progrese considerabile în domeniu (vezi MEMO/14/60 din 27 ianuarie).
În octombrie 2013, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a votat cu o largă majoritate sprijinirea propunerilor Comisiei (vezi MEMO/13/923).
Între timp, miniștrii de resort din cadrul Consiliului UE pe tema justiției au participat la numeroase discuții asupra acestor propuneri, dar nu au căzut încă de acord asupra unui mandat de începere a negocierilor cu Parlamentul European.
Cu ocazia Zilei europene de protecție a datelor, într-un discurs ținut la Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), dna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție, a făcut apel la un „pact pentru Europa în materie de protecție a datelor” (SPEECH/14/62).
De asemenea, experți ai Comisiei Europene au răspuns în direct la întrebări cu privire la protecția datelor, prin intermediul unui chat pe Twitter ce a avut loc între orele 13.00-14.30 (ora României). Cei interesați au putut participa la discuții utilizând hashtag-urile #EUdataP și #EUchat.
Comunicatul de presă integral se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/28012014_ziua_protectiei_datelor_2014_ro.htm