Încă un proiect al Bibliotecii Județene Vâlcea s-a încheiat! Dar AL TREILEA SPAȚIU vă aparține…

Comunicat de presă
 
Occupy Libraries Conferința de încheiere a proiectului “Al Treilea Spațiu”
și de start al parteneriatelor pentru schimbări durabile
 
 
Miercuri, 13 aprilie 2016, de la ora 13:00, la Biblioteca Națională a României a avut loc conferința „Occupy Libraries – biblioteca ta, comunitatea ta, eveniment ce marchează încheierea proiectului Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active coordonat de Fundația Progress, precum și „predarea ștafetei” celor în căutare de parteneri și de locuri în care să fie inițiate schimbări durabile.
În cadrul conferinței au avut loc discuții pe secțiuni, prezentări ale spațiilor dedicate cetățeniei active deschise în bibliotecile românești, precum și o galerie de biblioteci receptive la demersurile de înființare a unor astfel de spații.
La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai mediului de afaceri, angajați ai instituțiilor publice, jurnaliști și cetățeni interesați de maniera în care bibliotecile românești s-au implicat, în ultimul timp, în susținerea inovației sociale.
 
Bibliotecile sunt pentru cetățeni! Ocuparea lor a început deja prin “Al Treilea Spațiu
Bibliotecile din România au capacitatea de a deservi peste 70% din populația României. Aproximativ 50% dintre serviciile oferite astăzi de biblioteci nu mai sunt cele tradiționale. Dacă, de câțiva ani încoace, utilizatorii de zi cu zi aveau acces la săli de lectură, centre IT sau centre de formare, cei interesați să producă schimbări pozitive au acum un loc al lor: agorele comunitare sau “cuiburile democrației” (democracy nests) amenajate în incinta Bibliotecii Naționale și în alte 13 Biblioteci Județene din întreaga țară.
Apariția acestor “spații de tip trei” (medii sociale diferite, altele decât “acasă” ori “la serviciu”; spații de întâlnire/dialog/colaborare ce lipseau, în mod tradițional, din societatea românească) a fost posibilă ca urmare a implementării proiectului “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, un proiect coordonat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului Fond ONG în România. Proiectul a avut o durată de 22 luni și a fost implementat în București, Bistrița, Brașov, Cluj-Napoca, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Oradea, Ploiești, Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu și Tîrgu Mureș.
În doar 5 luni de la inaugurare, în toate spațiile de tip trei au fost organizate cursuri de formare, dezbateri, laboratoare de proiecte și inovație, ședințe de lucru, chiar și repetiții pentru piese de teatru sau lansări de carte. Este o mişcare de “ocupare” ce se desfăşoară zi de zi şi care ar putea conduce la producerea de schimbări durabile dacă tot mai mulți actori sociali s-ar implica în dezvoltarea bibliotecilor sau în dezvoltarea “prin” ele.
În 13 Aprilie dăm startul parteneriatelor pentru schimbări durabile
În încheierea proiectului “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active”, Fundaţia Progress și Biblioteca Națională a organizat conferința „Occupy Libraries – Biblioteca ta, comunitatea ta” pentru a le oferi prilejul actorilor sociali să descopere și să ocupe spațiile din care pot porni schimbările durabile.
La acest eveniment a fost prezentă și Biblioteca Județeană Vâlcea, parteneră în proiect.
***
Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *