Saptamana europeana a tineretului (26 mai – 2 iunie)

Sute de evenimente vor fi organizate în cele 27 de țări ale UE, precum și în Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia. Săptămâna tineretului va sărbători, de asemenea, aniversarea de argint a sprijinului oferit de UE tinerilor, care a ajutat aproximativ 2,5 milioane de tineri și tineri lucrători să participe la schimburi transfrontaliere, la serviciul european de voluntariat și la alte activități educative nonformale.

Tinerii se consideră cetățeni ai Uniunii Europene mai mult decât orice alt grup de vârstă, conform raportului Comisiei privind „Cetățenia UE și participarea la viața politică în rândul tinerilor”. 69% dintre tinerii respondenți (față de aproximativ 60% din grupul cu o vârstă mai înaintată) consideră că apartenența la Uniunea Europeană face parte din cetățenia lor. Numai 30% dintre tinerii europeni declară că se consideră exclusiv cetățeni ai țării lor (față de 38% din grupul cu o vârstă mai înaintată).

O insatisfacție tot mai mare se manifestă în rândul tinerilor față de modul în care funcționează politica, conform studiului Comisiei realizat de London School of Economics privind „Participarea tinerilor la viața democratică”. Tinerii doresc să participe la viața politică, să fie ascultați și implicați în diverse moduri. Internetul și noile tehnologii sunt considerate a fi mijloace pentru o mai bună participare. De asemenea, tinerii solicită mai multe informații cu privire la politică și la alegeri și țin seama de cadrul instituțional specific care ar putea să le amelioreze participarea și reprezentarea. Organizațiile civice de tineret și cele ale comunităților înregistrează un succes în motivarea tinerilor în direcția implicării.

Intenția tinerilor de a vota este în proporție de 75% sau mai mult în Belgia, Olanda, Suedia, Italia, Luxemburg, Malta și de 55% sau mai puțin în Cipru, Grecia, Estonia, Republica Cehă și Slovenia. Sondajul arată, de asemenea, că printre cei care intenționează să voteze, în jur de o treime (28%) sunt siguri că își vor exprima votul, în timp ce 11% declară că sunt siguri că nu vor vota. În rândul celor care probabil vor vota, nouă din zece o fac pentru că ei cred în importanța democrației, a Europei și a alegerilor europene. În rândul celor care probabil nu vor vota, doi din trei consideră că votul lor nu va schimba nimic.

Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2013 în rândul a 13 000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre ale UE și a 500 de tineri din Croația. Obiectivul a fost de a studia atitudinea tinerilor față de participarea în societate și la alegerile europene din 2014.

35% dintre tinerii europeni declară că s-au implicat activ într-un club sportiv în anul anterior, 22% într-o organizație de tineret, 15% într-o organizație locală și 14% într-o organizație culturală. Cu toate acestea, 44% dintre tinerii europeni nu sunt implicați în nicio organizație. Este mai probabil ca cei care au participat activ la cel puțin o activitate sau în cadrul unei organizații să aibă în vedere depunerea unei candidaturi într-o sesiune de alegeri politice la un moment dat în decursul vieții lor (23% față de 14% care nu au participat) și, de asemenea, este mai probabil ca aceștia să voteze în cadrul alegerilor europene. Este mai puțin probabil ca respondenții care nu au participat la niciuna dintre activități să fie interesați de politică sau de alegeri (53% față de 41% care au participat).

Programul actual Tineretul în acțiune își propune să inspire un sentiment de cetățenie activă, solidaritate și toleranță în rândul tinerilor europeni și să îi implice în clădirea viitorului Uniunii. Noul program pentru educație, formare, tineret și sport, Erasmus pentru toți, va continua să sprijine proiectele de tineret în perioada 2014-2020.