Bugetul UE pentru 2024: asigurarea capacității Europei de a se ocupa de prioritățile sale

Ieri, 7 iunie, Comisia Europeană a propus un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde EUR pentru 2024.

Bugetul va fi completat cu plăți estimate la 113 miliarde EUR pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare post-pandemie al UE. Capacitatea combinată a celor două instrumente va continua să impulsioneze redresarea economică în curs a Europei și să creeze locuri de muncă, consolidând, în același timp, autonomia strategică a Europei.

UE s-a confruntat cu provocări excepționale în ultimii ani, printre care o creștere rapidă a inflației, care a exercitat o presiune considerabilă asupra capacității bugetului de a răspunde în continuare noilor evoluții. Cu toate acestea, proiectul de buget pentru 2024 continuă să ofere o finanțare esențială pentru prioritățile politice ale UE, conform planificării. Cheltuielile legate de tranziția verde și digitală vor constitui în continuare o prioritate, astfel încât Europa să devină mai rezilientă și mai pregătită pentru viitor.

Mai multe informații:

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/bugetul-ue-pentru-2024-asigurarea-capacitatii-europei-de-se-ocupa-de-prioritatile-sale-2023-06-07_ro