LA MULȚI ANI, Țările de Jos!

Stat membru UE: 1 ianuarie 1958, fiind unul dintre cele 6 state fondatoare ale Uniunii Europene (Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda sau Țările de Jos).

Moneda: euro.

Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999.

Stat membru al Spațiului Schengen de la 26 martie 1995.

Populație: 17,2 milioane locuitori, 3,3% din totalul populației UE.

Suprafață: 37.400 km pătrați, 0,8% din suprafața totală a UE, 26% din suprafața Țărilor de Jos aflându-se sub nivelul mării.

Olanda este supranumită ”țara lalelelor”, pentru că aici există mai multe varități ale acestei flori decât oriunde altundeva, fiind una dintre cele mai mari țări producătoare de flori din lume. În fiecare an, în luna mai, se organizează Festivalul Lalelelor, o sărbătoare de vis și culori. Din ”țara lalelelor” pleacă anual, în toată lumea, 1,7 miliarde de fire de flori.

În Țările de Jos există peste 37.000 de km de piste de biciclete, numărul bicicletelor din această țară (22,5 milioane) fiind mai mare decât cel al persoanelor (17,2 milioane).

Țara este renumită pentru: morile eoliene (puse în mișcare prin puterea vântului), care împânzezc pajiștile verzi și saboții tradiționali din lemn pictați cu motive florale.

În această țară a fost inventat microscopul.

 

Dintre personalități putem enumera pe Peter Paul Rubens (1577-1640), considerat cel mai mare pictor flamand al secolului al XVII-lea și pe Vincent van Gogh (1853-1890), unul dintre cei mai renumiți pictori ai lumii.

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/netherlands_ro