Codul de conduită al UE privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online continuă să dea rezultate

 

Comisia Europeană a publicat ieri 22 iunie rezultatele celei de-a cincea evaluări a Codului de conduită din 2016 privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online.

 

A cincea evaluare arată că, în medie:

  • 90 % din conținutul semnalat a fost evaluat de către platforme în termen de 24 de ore, în timp ce acest procent era de numai 40 % în 2016.
  • 71 % din conținuturile considerate a fi discursuri ilegale de incitare la ură au fost eliminate în 2020, în timp ce acest procent era de numai 28 % în 2016.
  • Rata medie de eliminare, similară celei înregistrate în evaluările anterioare, arată că platformele respectă în continuare libertatea de exprimare și evită eliminarea conținuturilor care nu pot fi considerate drept discursuri ilegale de incitare la ură.
  • Platformele au răspuns și au oferit feedback la 67,1 % din notificările primite. Acest procent este mai mare decât în exercițiul de monitorizare precedent (65,4 %). Cu toate acestea, doar Facebook informează utilizatorii în mod sistematic; toate celelalte platforme trebuie să aducă îmbunătăț

 

Mai multe informații în comunicatul de presă.

 

https://ec.europa.eu/romania/news/20200622_combaterea_discursurilor_ilegale_incitare_ura_ro