Despre Corpul European de solidaritate

Inițiativa Corpul European de solidaritate (ESC) a fost lansată acum un an. Începând cu luna decembrie a anului trecut, tinerii din întreaga Europă se pot înscrie în Corp și pot astfel să-și exprime interesul de a participa la activități de solidaritate. În prezent, acești tineri sunt susținuți de programul Erasmus + prin intermediul SEV, alături de alte programe. În martie, Comisia Europeană a creat un nou instrument numit PASS („Placement Administration and Support System), care oferă acces organizațiilor acreditate SEV la această bază de date. Prin intermediul acestui instrument, organizațiile pot cu ușurință căuta și face oferte de proiecte tinerilor care s-au înscris în Corp, pe baza datelor și preferințelor pe care le-au specificat în profilurile lor. Aceste informații includ disponibilitatea, experiența și cunoștințele cu care pot contribui la buna desfășurare a proiectelor, tipurile de proiecte în care doresc să se implice și țările în care sunt dispuși să meargă.
De acum înainte, organizațiile au posibilitatea de a-și promova oportunitățile de voluntariat pe portalul Corpului solidarității. Tinerii înregistrați vor putea căuta aceste oportunități și vor putea să aplice prin intermediul sistemului. Promovarea oportunităților de voluntariat nu reprezintă o noutate pentru organizațiile acreditate SEV, deoarece această posibilitate este disponibilă din 2014 prin intermediul bazei de date a oportunităților de voluntariat și multe organizații o utilizează. În plus, acum, organizațiile pot alege să-și prezinte proiectele pe Portalul Corpului pentru activitățile care se regăsesc în domeniul de aplicare al Corpului (pe termen lung și cu țările programului).
De asemenea, este important să menționăm că procesul nu se schimbă pentru organizații și că pașii de creare a unei oportunități de voluntariat în baza de date a oportunităților de voluntariat rămân aceiași. Organizațiile care doresc acest lucru trebuie doar să bifeze noul câmp atunci când adaugă proiecte, astfel încât acestea să fie promovate în plus și pe Portalul Corpului de solidaritate. Aceste funcții, instrumentul PASS si posibilitatea de promovare a oportunităților de voluntariat pe Portalul Corpului, au fost dezvoltate cu scopul de a implica mai mult tinerii în procedura de selecție, astfel încât să nu rămână doar un proces unilateral, cu tineri care așteaptă să fie contactați de o organizație pe de o parte și, pe de altă parte, pentru a oferi și a ușura procesul de contactare/aplicare/selecție.
Toate informațiile necesare le găsiți în Ghidul de utilizare actualizat, pe pagina Portalului european pentru tineret: https://europa.eu/youth/eu/article/46/19564_en.