Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită la un nou film documentar KineDok powered by One World Romania

Miercuri, 25 octombrie 2017 va continua proiectia de filme documentare KineDok powered by One World Romania, ediția a treia, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, cu sprijinul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea va fi proiectat documentarul „Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret”, producator Mina Mileva si Vesela Kazakova. Filmul dureaza 86 minute si este o productie Bulgaria – Marea Britanie a anului 2014.
„În anii ’60 și ’70, Bulgaria comunistă avea un celebru studio de animație, cu Donyo Donev drept lumină călăuzitoare. Scurtmetrajele sale, printre care „Satul Inteligent”, „De Facto”, „Pardon” și îndrăgita serie „Trei proști”, au făcut deliciul spectatorilor de acasă și din străinătate. Însă, așa cum se dezvăluie în acest documentar, adevărata forță creatoare din spatele acestor filme a fost „asistentul” lui animator, Antoni „Unchiul Tony” Trayanov. Și mai îngrijorător, documentarul afirmă că Donev și alte figuri de rang înalt din studio colaborau cu poliția secretă bulgară. Documentarul plin de pasiune realizat de Mina Mileva și Vesela Kazakova – ce a stârnit controverse în Bulgaria, după un record de rulare în cinematografe în Sofia – spune o poveste a controlului de stat și a corupției din era comunistă, o poveste relevantă pe scară largă pentru lumea colaborărilor creative și pentru recunoașterea meritelor.”
Premii și festivaluri:
2016 – Best Feature Documentary – Arquivo em Cartaz, Rio de Janeiro
2016 – Best Documentary – 2nd Phoenix Film Festival Melbourne
2015 – Best Director – 6th Berlin Independent Film Festival
2015 – Royal Reel Award – 9th Canada International Film Festival
2015 – Bronze Palm Award – 9th Mexico International Film Festival
2015 – 1st place in „Art” category – 8th International Film Festival „Idols”
2015 – Best Feature Documentary – 8th Bushwick Film Festival
Biografie regizor: Filmele de animație ale Minei Mileva au fost selectate și premiate la numeroase festivaluri. A intrat în industria britanică de animație în anul 1996 și a lucrat ca director de animație și animator, dar și ca producător pentru filme, reclame și seriale. În anul 2008 a fondat compania de producție „Activist 38”.
Vesela Kazakova este actriță și producător. Este singura actriță din Bulgaria cu premiile Silver George în Moscova și premiul Berlinale Shooting Stars. S-a orientat către producție de film și regie în echipă cu Mina Mileva, înființând împreună cu aceasta „Activist 38”. În 2013 a absolvit EAVE.
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 țări, Kinedok s-a extins pe parcursul celor două ediții. In 2017 programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România programul este implementat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare, produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din România.
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse, iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, cafeneaua, biblioteca sau muzeul de lângă tine.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită să vizionați, luna aceasta, filmul documentar:
Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret in data de 25.10.2017, ora 17.00
ORGANIZATOR LOCAL: Centrul Europe Direct Vâlcea
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programului Europa Creativă al Uniunii Europene