Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită la un nou film documentar KineDok powered by One World Romania

Miercuri, 26 aprilie 2017 va continua proiectia de filme documentare KineDok powered by One World Romania, ediția a treia, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, cu sprijinul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea va fi proiectat documentarul „Ceata peste rau”, regizori Robert Kirchoff si Filip Remunda.
Filmul dureaza 83 de minute si este o co-productie Slovacia si Republica Ceha a anului 2015.
„Asemeni ceții ce apare și dispare, la fel de silențios deasupra unui râu, viața fiecărui om este la fel de trecătoare, iar această particularitate se aplică cu atât mai mult în cazul artiștilor. Efemeritatea faimei lor este principalul subiect al acestui documentar și oferă o incursiune în viața a trei cântăreți de jazz ce înaintează în vârstă: trompetistul Laco Deczi, saxofonistul Ľubomír Tamaškovič și contrabasistul Ján Jankeje, toți trei fugind în Vest din Cehoslovacia ocupată de sovietici, unde au strălucit alături de cei mai iluștri muzicieni ai lumii. Starea de spirit melancolică a filmului, ce captează ultimile rămășițe ale faimei înainte de a se rispi, se reflectă în ritmul relaxat și introspectiv al narațiunii”.
Premii si festivaluri:
2016 – Febiofest MFFK
2016 – Visions du Reel Festival, Nyon, Switzerland
2016 – Mayor of Piestany Award, Cinematik.doc section, International Film Festival Cinematik
2015 – Between the Sees, Jihlava International Documentary Film Festival
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 țări, Kinedok s-a extins pe parcursul a celor două ediții. In 2017 programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România programul este implementat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare, produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din România.
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse, iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, cafeneaua, biblioteca sau muzeul de lângă tine.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită să vizionați, în fiecare lună, câte un film documentar după următorul program:
Ceață peste râu ora 17:00 data 26.04.2017
Un film autist normal ora 17:00 data 31.05.2017
Expirat ora 17:00 data 28.06.2017
Turism! ora 17:00 data 26.07.2017
Sfârșitul Lumii ora 17:00 data 30.08.2017
Cambridge ora 17:00 data 27.09.2017
Unchiul Tony, Trei Proști ora 17:00 data 25.10.2017
și Serviciul Secret _____________________________________________________________________
ORGANIZATOR LOCAL: Centrul Europe Direct Vâlcea
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene