Dialoguri – 60 de ani… Tratatul de la Roma

După Al Doilea Război Mondial, ideea unei Europe unite s-a transformat în realitate concretă. Ideea lui Jean Monnet de a folosi integrarea economică drept instrument de reconciliere politică a constituit baza deciziei luate de Belgia, Republica Federală Germania, Franta, Tările de Jos, Italia si Luxemburg de a crea, în 1950, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Conceptul care stă la baza acestui proiect nu era doar de natură pur economică, ci si politică si simbolică. Acesta a pregătit terenul pentru reconcilierea franco-germană, instituind un nou sistem de relatii între statele europene.
Prima încercare de a extinde integrarea europeană, prin crearea unei Comunități Europene de Apărare, care includea proiectul lui Alcide De Gasperi de instituire a unei Comunități Politice Europene, a generat un moment de criză, dar a reprezentat, mai târziu, o oportunitate. Esecul Comunitătii Europene a Apărării (1954) a fost urmat de o relansare a proiectului de integrare europeană. Reuniunea din iunie 1955 de la Messina a ministrilor afacerilor externe din Tările membre ale CECO, organizată de Paul-Henri Spaak, a dus la initierea discutiilor care au culminat cu semnarea Tratatului de la Roma, la 25 martie 1957, prin care au fost instituite Comunitatea Economică Europeană (CEE) si Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM).
La 60 de ani de la acest moment istoric, Europa e în mari frământări. Dar vorbim despre ele. Vă invităm să dialogăm despre semnificatia si importanta acestei date printr-o dezbatere despre ce ne uneste si mai putin de ce ne dezbină în cadrul unui eveniment al Centrului EUROPE DIRECT Vâlcea care va avea loc vineri, 17 martie 2017, de la ora 11.00, la sala de conferinte a Bibliotecii Judetene Vâlcea. Invitata noastră este doamna Loredana Licuta, managerul Centrului Europe Direct Bucuresti, expert comunicare.