Biblioteca Județeană Vâlcea și Centrul Europe Direct vă invită la un nou sezon KineDok powered by One World Romania

Joi, 16 martie 2017, începe KineDok powered by One World Romania editia a 2-a la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Judeteană Vâlcea, sala de conferinte, va fi proiectat documentarul ceh „FC Roma” în prezenta regizorului Tomáš Bojar. Acesta va participa la proiectie pentru o discutie cu publicul vâlcean.
”FC Roma” este un documentar tragic – comic despre un club de fotbal, care aproape a câstigat o liga de fotbal în ciuda faptului că au jucat pe teren doar de câteva ori. În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbalisti romi încearcă nu atât să câstige cât pur si simplu să joace. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare decât să fie pe teren cu un grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primeste ca bonus insulte si mentiuni repetate despre Hitler. Aceasta este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci si în cluburi si în viata de zi cu zi a jucătorilor. Un cinéma vérité elegant urmăreste jucătorii romi în toată umanitatea lor, iar perspectiva echipei devine perspectiva privitorului. Iar tristetea, umorul si absurditatea situatiei în care se găseste FC Roma sunt, din păcate, poate prea familiare nouă în România.
Filmul a fost multiplu premiat la Karlovy Vary International Film Festival, Jihlava International Documentary Film Festival, în Mexic, Austria si Belarus.
KineDok powered by One World Romania este un program de distributie alternativă de film documentar ce îsi propune să completeze distributia clasică si să aducă filmul documentar mai aproape de public. Initiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 tări, Kinedok s-a extins pe parcursul a celor două editii, în 2017 programul are loc în 8 tări: Cehia, Slovacia, Croatia Ungaria România, Polonia, Norvegia si Bulgaria. În România programul este implementat de Asociatia One World Romania. În cadrul celei de-a treia editii, 16 documentare produse în tările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spatii neconventionale din România.
Biblioteca Județeană Vâlcea și Centrul Europe Direct, vă invită să vizionati în fiecare lună, câte un film documentar, după următorul program: ”FC Roma” – 16 martie, ”Ceată peste râu” – 26 aprilie; ”Un film autist normal” – 31 mai; ”Expirat” – 28 iunie; ”Turism!” – 26 iulie; ”Sfârsitul Lumii” – 30 august; ”Cambridge” – 27 septembrie; ”Unchiul Tony, Trei Prosti si Serviciul Secret” – 25 octombrie.