Publicarea unui studiu independent privind impactul dreptului la libera circulatie pe teritoriul UE
Cetățenii UE se deplasează în alte țări ale UE, în principal, pentru oportunități legate de muncă și sunt, în medie, mai tineri și mai susceptibili de a avea un loc de muncă. Acest lucru este confirmat de un nou studiu independent privind impactul dreptului la libera circulație pe teritoriul UE.
Studiul se concentrează pe șase orașe europene, alese pe criteriul componenței multinaționale a populației lor: Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga și Torino. Potrivit studiului, în cazul tuturor celor șase orașe, afluxul de cetățeni UE în vârstă de muncă, tineri, a avut un impact economic pozitiv. De exemplu, la Torino, conform unei evaluări locale, veniturile fiscale colectate de la cetățenii străini, în general, au adus un beneficiu net de 1,5 miliarde de euro pentru finanțele publice naționale. Studiul arată, de asemenea, că noii veniți au contribuit la acoperirea lacunelor de pe piețele locale ale muncii, la creșterea economică în noi sectoare și la compensarea efectelor cauzate de îmbătrânirea populației. Conform studiului, cetățenii mobili sunt adesea supracalificați pentru locurile de muncă pe care le ocupă, pot fi retribuiți cu mai puțini bani și, în același timp, nu beneficiază de acces la locuințe și educație, în aceleași condiții.
Dintre cele 6 orașe studiate, românii constituie comunitatea cea mai importantă de cetățeni UE mobili în Torino (91.8%) și sunt destul de bine reprezentați și în alte două orașe: Dublin (9.9%) și Barcelona (9.5%).
Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/11022014_studiu_integrarea_cetatenilor_mobili_ro.htm