Centrul ED Vâlcea vă invită la un nou film documentar KineDok powered by One World Romania

Miercuri, 27 septembrie 2017 va continua proiectia de filme documentare KineDok powered by One World Romania, ediția a treia, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, cu sprijinul Centrului de Informare EUROPE DIRECT Vâlcea va fi proiectat documentarul „Cambridge!”, regizor Eldora Traykova. Filmul dureaza 64 de minute si este o productie bulgara a anului 2015.
„Dolni Tsibar este un sat întins din nord-vestul Bulgariei – cea mai săracă regiune a Uniunii Europene. 99% din localnici sunt romi. Datorită interesului acordat de aceștia educației, media i-a numit, ironizându-i, Cambridge-ul romilor. Filmul urmărește viața de zi cu zi a satului, pe perioada unui an întreg. Un an întreg din viața școlii primare locale, unde profesori dedicați se străduiesc să ofere elevilor cea mai bună educație posibilă cu resurse limitate. Într-un stil calm, observațional și fără niciun comentariu, regizoarea Eldora Traykova ne introduce în viața satului și a localnicilor acestuia. Profesorii, copiii, părinții și sătenii vorbesc despre viețile lor de zi cu zi, își narează propriile autobiografii și vise. De-a lungul drumului, devine clar ca școala în sine nu este cu mult diferită de orice altă școală – sunt doar circumstanțele excepționale. Romii încă sunt tratați ca niște cetățeni de mâna a doua și se lovesc de discriminare în fiecare zi. Mulți dintre copii au părinți care lucrează în străinătate, iar sărăcia este un lucru obișnuit. Între timp, copiii sunt nevoiți să învețe extraordinar de bine dacă vor să aibă șanse pentru un viitor mai bun. Un tată este furios pe gemenii săi deoarece unul dintre ei a luat numai 10 și un singur 9 – care i-ar putea pune in pericol visul de a ajunge la facultate. Ca o pedeapsă, aceștia trebuie să aibă grijă de o capră pe timpul vacanței de vară.”
Premii și festivaluri:
2016 – „Kids & Docs” Documentary section, Best Feature Documentary Award, Olympia International Film Festival for Children and Young People
2016 – Mediawave International Film and Music Gathering|
2016 – DOK.panorama section, DOK.fest Munich
2016 – Special Mention, SIFF’s Documentary Programme, Sofia International Film Festival
2016 – CinEast Central And Eastern European Film Festival Luxembourg
2015 – Special Award of Plovdiv, Golden Rhyton – Golden Rhyton Bulgarian Documentary and Animation Film Festival
2015 – International Documentary Film Festival Amsterdam
Biografie regizor:
Eldora Traykova este fiica regizorului bulgar Atanas Traykov și s-a născut pe 1 august 1956 în Petrich, Bulgaria. A absolvit Academia Națională de Arte Teatrale și Cinematografice din Sofia, Bulgaria, în 1979, cu o diploma în Regie de Film și Televiziune. Are peste 50 de documentare – cel mai recent „Emoții Pozitive”/„Polozhitelni emotzii” (2008) a câștigat Golden Rhyton Award for Best Documentary Film în cadrul Golden Rhyton Bulgarian Documentary and Animation Film Festival. „Black Chronicle” a câștigat Diploma of the Red Cross Film Festival, „A Long Film About Cex” a câștigat „Friday Night” Magazine Award (1992), „On Men and Bears” a fost nominalizat la International Film Festival Amsterdam, Joris Ivens Award, „Neon Light Tales” a câștigat „Best Film of the Year” la BBC International Film Festival. „Dancing Bears Park” a câștigat The Best Perspective Prize în cadrul Guangzhou International Film Festival, iar „Born with the Century” a primit Union of Bulgarian Filmmakers Annual Award for Best Documentary. „Neonovi prikazki” (1992) a câștigat Special mention „For the observation of human existence at the very bottom” la Krakow Film Festival și Grand Prix la Tampere International Film Festival, ambele în anul 1993.
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreuna cu parteneri din 4 țări, Kinedok s-a extins pe parcursul a celor două ediții. In 2017 programul are loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația Ungaria România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România programul este implementat de Asociația One World Romania. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare, produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din România.
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse, iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune, dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, cafeneaua, biblioteca sau muzeul de lângă tine.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și Centrul Europe Direct Vâlcea vă invită să vizionați, în fiecare lună, câte un film documentar după următorul program:
Cambridge ora 17:00 data 27.09.2017
Unchiul Tony, Trei Proști ora 17:00 data 25.10.2017
și Serviciul Secret
ORGANIZATOR LOCAL: Centrul Europe Direct Vâlcea
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania
ONLINE: oneworld.ro | kinedok.net
PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 8 (Bulgaria)
CU SPRIJINUL: Programului Europa Creativă al Uniunii Europene

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *