Publicarea primului raport privind combaterea coruptiei in statele membre UE

Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat de Comisia Europeană. Comunicatul de presă integral este disponibil în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/03022014_raport_ue_combaterea_coruptiei_ro.htm
Partea din raport care se referă la România se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_romania_chapter_ro.pdf
În Eurobarometrul publicat pe subiect se arată că 93% din populația României consideră corupția a fi larg răspândită în țară (față de 76% media UE), cu doar 27% dintre respondenți considerând că eforturile guvernului de a o combate sunt eficace și numai 34% dintre ei apreciind că sunt suficiente condamnări ale faptelor de corupție care să constituie un factor de descurajare pentru comiterea acestora. Alte date statistice pentru România sunt publicate în fișa de țară, disponibilă în pagina:
http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/organized-crime-and-human-trafficking/corruption/anti-corruption-report/docs/2014_acr_romania_factsheet_en.pdf
Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european pentru afaceri interne Cecilia MALMSTRÖM poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I086077
Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri se găsește în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I086078